Във Виена вдигнаха флага на новопостроения български речен круизен лайнер „Адора“

адора освещаване

На официална церемония в австрийската столица Виена на 31 март т.г. бе осветен и именуван новопостроения български речен круизен лайнер „Адора“ (ADORA).

Построен е в Den Breejen, Хардингсфелд, Холандия. Корабът е трипалубен, с дължина 135 м, широчина – 11,40 м, с 95 пътнически кабини, където могат да бъдат настанени 191 пътника. Екипажът е от 50 души. Инвестицията е за 20 милиона евро.

Освещаването бе извършено от православни български свещеници, ръководени от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. На церемонията присъстваха министърът на транспорта, информационните технология и съобщенията Росен Желязков и д-р Иван Сираков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия.

По команда на капитана на кораба Александър Каменов бе вдигнат националния флаг на Република България. Това стана под звуците на националния ни химн „Мила Родино“, изпълнен от австрийски духов оркестър.

„Адора“ е чартиран за 10 години напред от немската фирма Phonix Reisen и ще има пътници основно от Германия. Първите две петдневни круизни плавания по река Дунав ще започнат и ще завършат в германското пристанище Пасау, съответно от 2 и от 12 април т.г. (https://www.riverscanner.com/cruises-adora). Според съобщение във фирмения сайт на „Дунав Турс“ АД – собственик на кораба, в края на сезона ще бъдат организирани и два круиза за български туристи (https://www.dunavtours.bg/pdf/).
Щастливо плаване, „Адора“!

Желаем щастливо плаване и на капитан Александър Каменов – читател, приятел и автор на „Морски вестник“. Той е възпитаник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, випуск 1973 – 1978 г. Член е на творческия клуб „13-та рота“. Информацията и снимките за настоящото събитие дължим на него, за което му благодарим!

Запитване за чартър